Pages: 1 [2] 3   Go Down

Author Topic: Z3100 Error code 01.01:10  (Read 8561 times)

canto

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 116
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #20 on: November 07, 2017, 12:31:56 pm »

Problem is I had a very bad experience with idiots, incompetent and dishonest in the past, claiming to know the machine
and knowing nothing.
Now third parties repair companies charge 150 Ä per hour, without any certainty to find the fault and resolve it.
I'll try this, following your advise, and if I'm unable to relaunch it, I'll have to consider a new one. Maybe a P7000Ö
Logged

Mark Lindquist

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 1594
  • itís not about the photos we take - itís the ones we leave
    • LINDQUIST STUDIOS
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #21 on: November 07, 2017, 12:58:42 pm »

Here's the thing.  The printer almost initialized after the second round of suggested routine with the formatter way back in the beginning when I suggested to try my trouble shooting technique.

From there, it gradually began to decline.

That's what leads me to believe it is the Formatter.

And that's why I would replace the formatter first.

This is my logic.

I think you should be able to get it back running without having to jump into another printer.
Logged
Mark Lindquist
http://z3200.com, http://MarkLindquistPhotography.com
Lindquist Studios.com

canto

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 116
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #22 on: November 07, 2017, 01:00:28 pm »

I follow you and that's good logic.
I wonder if the whole problem came from that heating problem we had in the basement.
Logged

Mark Lindquist

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 1594
  • itís not about the photos we take - itís the ones we leave
    • LINDQUIST STUDIOS
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #23 on: November 07, 2017, 01:03:06 pm »

Hi, Mark,
Called HP support. That error seems to point to Print Mech PCA card as first culprit.
Second culprit could be formatter (which has been changed in 2014 by HP with new HD).
Thank you

You should be able to pick up a Print Mech board fairly cheaply - we have them here:

https://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=HP+Z3100+PCA&_osacat=0&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=HP+Z3100+Print+Mech+Board&_sacat=0

So replacing both of those boards should not be too bad I would think.

-Mark

Logged
Mark Lindquist
http://z3200.com, http://MarkLindquistPhotography.com
Lindquist Studios.com

Mark Lindquist

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 1594
  • itís not about the photos we take - itís the ones we leave
    • LINDQUIST STUDIOS
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #24 on: November 07, 2017, 01:06:56 pm »

I follow you and that's good logic.
I wonder if the whole problem came from that heating problem we had in the basement.

Hard to say.  If it is damp down there, then maybe.

Who can tell really.  When things go wrong, they go wrong.  It doesn't take much.

Logged
Mark Lindquist
http://z3200.com, http://MarkLindquistPhotography.com
Lindquist Studios.com

canto

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 116
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #25 on: November 07, 2017, 01:13:44 pm »

You have an email, Mark

In fact, these are cheap but postage is not.
Well, there is always a catchÖ  ;D
Logged

Mark Lindquist

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 1594
  • itís not about the photos we take - itís the ones we leave
    • LINDQUIST STUDIOS
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #26 on: November 07, 2017, 02:21:34 pm »

I prefer to keep the conversations about repairs on Z Series Printers on the forum Johan, that way, other people can comment if they have something to contribute.

I'm getting too many emails asking for help and since I don't charge for it, it's just easier this way. Some people seem offended when I don't answer their emails, but I don't owe anything, really, if you know what I mean.  There are so many printers out there and I try to help when I can, but sometimes I am just too busy.

Thanks Johan,

Mark
Logged
Mark Lindquist
http://z3200.com, http://MarkLindquistPhotography.com
Lindquist Studios.com

canto

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 116
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #27 on: November 07, 2017, 02:24:07 pm »

Of course.
Email was just pictures.
 :)
Logged

canto

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 116
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #28 on: November 07, 2017, 02:39:00 pm »

Here they are.
Have you ever seen a cleaner board ?
Logged

Mark Lindquist

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 1594
  • itís not about the photos we take - itís the ones we leave
    • LINDQUIST STUDIOS
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #29 on: November 07, 2017, 02:42:07 pm »

Yes I have.  Looks like the contacts in the first photo have some corrosion on them....

Not bad for 2014 though.  Means your fan is doing its job.

M
Logged
Mark Lindquist
http://z3200.com, http://MarkLindquistPhotography.com
Lindquist Studios.com

canto

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 116
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #30 on: November 07, 2017, 02:43:14 pm »

I cleaned them thoroughly after the pic.
Still FSCK and no boot.
 :-X
Logged

canto

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 116
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #31 on: November 07, 2017, 06:15:39 pm »

Mark,
I'm a bit puzzled with parts #.
The right one for Z3100 24" non-PS is :
Q5669-60175   PC Board - Formatter (main logic) board - Includes the HDD - For the DesignJet Z3100 photo printer series - Version TR12-TR 7.0.0.
The ones on the bay are different :
https://www.ebay.fr/itm/Q5669-60576-Q6675-67029-For-HP-Designjet-Z3100-PS-Formatter-Board-Main-board-ink/301898437463?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2055119.m1438.l2649
Logged

Mark Lindquist

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 1594
  • itís not about the photos we take - itís the ones we leave
    • LINDQUIST STUDIOS
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #32 on: November 07, 2017, 08:54:11 pm »

You need to keep doing your research Johan.  Keep plugging away until you find the right one.

You mention you had found a new one in Germany - was that one a PS version?

I think it is possible to put a PS version formatter card and hard drive in your machine, but I canít remember for sure - itís been a long time.  But it rings a bell.

You could call HP and ask them that question.

M
Logged
Mark Lindquist
http://z3200.com, http://MarkLindquistPhotography.com
Lindquist Studios.com

canto

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 116
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #33 on: November 08, 2017, 01:02:03 am »

No. The Print Mech I found.
The Board in Germany is 700 Ä, which is out of question.
Thank you for your advice, I'll call HP.
Logged

canto

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 116
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #34 on: November 08, 2017, 08:01:56 am »

OK now code error changed : 01.0:10
Meaning Main board fault (1) and replacement (10).
Quite another kettle of fishÖ
Don't know if :
- I could find one (new part is 680 USD)
- replace it myselfÖ
 :-[
Logged

Mark Lindquist

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 1594
  • itís not about the photos we take - itís the ones we leave
    • LINDQUIST STUDIOS
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #35 on: November 08, 2017, 10:35:02 am »

OK, well now itís making more sense.  This could be good news for you because you can get another power supply relatively inexpensively and you should be able to change it out.

SEE HOW TO CHANGE THE POWER SUPPLY HERE

You wouldnít be changing the belt, and the biggest problem with the power supply is that it has tons of cables running to it.  If you use your iPhone and document everything carefully you should be able to do it.

If it were me  changing the power supply in total is how I would do it, since you get a new fan as well.

If you study the link to the PS page on my site you should be able to get an idea if this is something you can do.  I donít think Iíd just change out the card - there could be oher things wrong in the power supply.

Theyíre not that expensive here.  It looks like the printer finally threw an accurate code.

Good luck,

Mark
Logged
Mark Lindquist
http://z3200.com, http://MarkLindquistPhotography.com
Lindquist Studios.com

canto

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 116
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #36 on: November 08, 2017, 12:00:24 pm »

Thank you, Mark,
Apparently, it's not the power supply only, it's all the main board
Quote is saw are not cheap here : 800 Ä
Logged

Mark Lindquist

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 1594
  • itís not about the photos we take - itís the ones we leave
    • LINDQUIST STUDIOS
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #37 on: November 08, 2017, 12:46:34 pm »

Johan, it's possible we may be having language issues, so we'll try to be more specific, OK?

So by Main PCA board, are you referring to the Integrated Circuit (IC) board that is on the bottom of the power supply?



If so, it's not that difficult to change.  You would be at the left side of the printer, pulling the cowl or shell off, then you almost immediately have access to it as it sits beneath the power supply, or the power supply is on it.

I don't think it would be that bad.  If this is what you need to replace (and with the error code 01.0.10 - ".10" means replace) you can keep looking around until you find one.  Perhaps there is one in the US that could be shipped to you?

I have to say I'm a bit leery of the changing error messages.  Sometime when there is a loose connection or a bad cable, it can throw these error codes.  As you know, mostly, repair guys just start replacing stuff until they hit on the offending component.  The error code seems to be pointing to the Main PCA, so maybe it is,maybe it isn't.

There are two cards with PCA associated with their names.  Here is where the language issue comes in.

Do you think it is the MAIN PCA as illustrated or the other card?

Best,

Mark
Logged
Mark Lindquist
http://z3200.com, http://MarkLindquistPhotography.com
Lindquist Studios.com

canto

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 116
Re: Z3100 Error code 01.01:10
« Reply #39 on: November 08, 2017, 12:57:03 pm »

Thank you, Mark
According to HP, 01.0 means main PCA, and 10 means "replace" indeed (11 would be "reseat" ou "reinstall", 12 would be troubleshoot, apparently).
Thank you for the links !
Logged
Pages: 1 [2] 3   Go Up