Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Why is one setting in Adjustment Brush always set at -14 when opened??  (Read 2034 times)

One Frame at a Time

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 207

Hi,  Every time I open the Adjustment Brush in LR4 the saturation setting is set at -14.   I must have set it to do this by accident??  How do I undo this?

Thanks!
Logged

Arlen

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 622
Re: Why is one setting in Adjustment Brush always set at -14 when opened??
« Reply #1 on: August 31, 2012, 02:57:59 PM »

By default, the values of the sliders are set to come up with whatever values that were there the last time you were in NEW mode.

For example, in your case, open the tool and you see Sat = -14. WITHOUT CLICKING IN THE IMAGE (so you remain in NEW mode), change Sat = 0. Close the tool. Open it again, and you will see that Sat is still 0.

In the opposing scenario, you open the tool as above, and again Sat = -14. CLICK ON THE IMAGE SOMEWHERE (changing the mode to EDIT). Now change Sat to 0. Close tool. Open it again. Sat has gone back to -14, because you were in EDIT rather than NEW mode when you changed it to 0.

In summary, if you make any changes in NEW mode to the sliders (before applying them in EDIT mode), they will become the new defaults. I suppose this is useful in some situations. For me it's usually an annoyance. If there is a way to change this default behavior, I don't know where it is.
« Last Edit: August 31, 2012, 03:09:37 PM by Arlen »
Logged

Slobodan Blagojevic

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 9400
  • When everybody thinks the same... nobody thinks.
    • My website
Re: Why is one setting in Adjustment Brush always set at -14 when opened??
« Reply #2 on: August 31, 2012, 02:58:24 PM »

Set it back to zero, either by double-clicking the slider or the word describing it on the left. LR remembers the last used position.

aduke

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 424
Re: Why is one setting in Adjustment Brush always set at -14 when opened??
« Reply #3 on: August 31, 2012, 03:19:09 PM »

I believe that is actually the last position before opening a brush by using 'new'.


Alan
Logged

sniper

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 669
Re: Why is one setting in Adjustment Brush always set at -14 when opened??
« Reply #4 on: September 01, 2012, 07:31:33 AM »

A courious idea remembering the last unused position rather than the last used or a default
Logged

aduke

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 424
Re: Why is one setting in Adjustment Brush always set at -14 when opened??
« Reply #5 on: September 01, 2012, 12:51:19 PM »

Maybe not so curious as it allows the user to set, and easily change, the default settings.

Alan
Logged

sniper

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 669
Re: Why is one setting in Adjustment Brush always set at -14 when opened??
« Reply #6 on: September 01, 2012, 04:34:05 PM »

It hasn't really got a default to alter.   ;)
Logged

aduke

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 424
Re: Why is one setting in Adjustment Brush always set at -14 when opened??
« Reply #7 on: September 01, 2012, 04:43:09 PM »

No, its not a true default, but it surely acts like one for me.

Alan
Logged

sniper

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 669
Re: Why is one setting in Adjustment Brush always set at -14 when opened??
« Reply #8 on: September 02, 2012, 05:26:50 AM »

So would remembering the last used setting, or better still resetting to zero, what most people would expect.  So as I said.... courious.  ;D
Logged

digitaldog

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 12010
    • http://digitaldog.net/
Re: Why is one setting in Adjustment Brush always set at -14 when opened??
« Reply #9 on: September 02, 2012, 11:59:20 AM »

So would remembering the last used setting, or better still resetting to zero, what most people would expect. 

Most users and most Adobe products treat the last used user setting as sticky. It makes a great deal of sense in most cases.
Logged
Andrew Rodney
Author “Color Management for Photographers”
http://digitaldog.net/
I'm out of here.

sniper

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 669
Re: Why is one setting in Adjustment Brush always set at -14 when opened??
« Reply #10 on: September 02, 2012, 05:27:35 PM »

I argree so why does it remember a setting you didn't use?
Logged

digitaldog

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 12010
    • http://digitaldog.net/
Re: Why is one setting in Adjustment Brush always set at -14 when opened??
« Reply #11 on: September 02, 2012, 06:15:10 PM »

I argree so why does it remember a setting you didn't use?

You must have set it at one point, it doesn’t come out of the box with that setting. And at least on this end, the last used size IS sticky. Which is exactly what I expect it to do.
Logged
Andrew Rodney
Author “Color Management for Photographers”
http://digitaldog.net/
I'm out of here.
Pages: [1]   Go Up